Eutanàsia i suïcidi assistit

suicidi assistit         Aquest és el tema tractat en Cuadernos de la Fundació Victor Grifols i Lucas nº 41 -2016-. Tant la Eutanàsia com l’ajuda al suïcidi sempre han generat un debat intens carregat d’aspectes emocionals, ideològics, religiosos, etc.  Tant en la societat en general, com en les seves institucions sanitàries, jurídiques, acadèmiques…

Els texts que recull el quadern son fruit de les ponències que es van fer publiques al VIII ciclo de Conferencias Josep Egozcue  organitzades per la Fundació Víctor Grifols i Lucas.

Després de la presentació de la directora de la Fundació: Núria Terribas, enceta el treball un text del professor de filosofia de la Universitat de Barcelona Josep Maria Esquirol: “Notas sobre el tiempo, la muerte y la eutanàsia”.  L’autor du a terme una profunda reflexió sobre la finitud i la temporalitat. Un recorregut que passa per Sant Benet, Heidegger, Sant Agustí, Simone de Beauvoir … per tal de aprofundir en el valor “formatiu” d’acceptar i incorporar la mort a la vida. El seu recorregut no defuig l’eutanàsia que l’autor insereix en el gest profundament humà de tenir cura i d’emparar, això li permet plantejar un tema complex i espinós com aquest fugint de discussions sobre la llibertat o el poder inscrivint-lo en un acte de cura i pietat. L’autor finalitza el seu treball amb una pinzellada sobre la metafísica del temps i la mort que el torna a portar a Heidegger, altres derivades com l’alteritat o la corporeïtat de l’humà, com no pot ser d’una altra manera en un text necessàriament breu, queden apuntades per una reflexió que haurà de continuar el lector o lectora.

Cuadernos_

Posteriorment, s’obre una capítol on es mostren les experiències que s’han endegant en països del nostre entorn com Holanda, Bèlgica i Suïssa. Particularment interesant resulta l’aportació del Aycke O.A. Smook  (cirurgia oncològic jubilat) que fa un recorregut detallat sobre la implementació d’ambdues realitats a Holanda, recorregut que aprofita per clarificar els conceptes i la seva historia. Una petita mostra: “La eutanàsia, si la permite la ley, ¿nunca debe ser una respuesta a una atención deficiente ni al miedo a la soledad! ¿jamas puede imponerse a nadie la eutanàsia!” . “la eutanasia es el acto deliberado por el cual una persona pone fin a la vida de otra por petición expresa de esta”. També ens recorda la importància de la formació en aquests temes des la universitat, sense oblidar la importància d’iniciatives civils com la posada en marxa de la “clínica de final de vida” que es una organització independent amb l’objectiu d’ajudar a les persones a morir dignament, segons els criteris legals, quan els metges i metgesses no ho fan.  Jaqueline Herremans ens explica com ha anat a Bèlgica, tant la llei d’eutanàsia del 28 de maig de 2002 i el seu desenvolupament (el procediment a seguir) com els mecanismes de control de la pràctica de la mateixa. Jerôme Sobel ens explica la realitat suïssa on el suïcidi assistit és legal. Com a president d’EXIT (associació per el dret a morir dignament) ens explica las condicions per un suïcidi assistit i les formes com s’ha desenvolupat aquesta pràctica en el seu país.

Cermen Tomás-Valiente Lanuza, professora titular de dret penal de la Universitat de Valencia, Ens presenta breument però amb una claredat que s’agraeix la situació normativa de la que parteix el marc legal a Espanya i l’encaix possible en ell del dret a disposar de la pròpia vida. El recorregut de Tomas-Valiente parteix del 1973 fins a l’actualitat, mostrant-nos els conflictes legals que existeixen i els plantejaments possibles a fer per tal que la llei pugi acceptar i regular el que una part important de la societat espanyola vol: la despenalització del suïcidi assistit i la eutanàsia.

Conclou el llibre, un seguit de visions de les institucions i els i les professionals. Inicia el capítol el president de la Asociación Derecho a Morir Dignamente de MADRID: Fernando Marin. Fa un repàs molt crític sobre la realitat del país. Repassa “els metges i les metgesses”, la llei d’autonomia del  i de la pacient, el testament vital, el codi penal, les cures pal·liatives i l’eutanàsia, etc. Josep Teres, president de la comissió de deontologia del COMB fa un dibuix del present-futur dels temes objecte d’estudi del llibre des d’una perspectiva serena i profunda on planteja els reptes i les condicions necessàries per poder-los assolir amb excel·lència. Marius Morlans, metge del comitè de bioètica de Catalunya ens mostra amb detall l’impacte i les derivacions de l’informe del comitè de Bioètica de Catalunya sobre l’eutanàsia i el suïcidi assistit. Sembla que 10 anys després de la seva publicació segueixen vigents les recomanacions i els reptes que plantejava. Tant perquè segueixen sent qualificades com delictes pel codi penal i com per la solidesa dels seus arguments. Montse Puig infermera de cures pal·liatives  ens introdueix en la problemàtica d’infermeria davant les realitats estudiades. El recorregut es gratament estimulant perquè introdueix nous punts  d’interès sobre la problemàtica com la família, la visió de la mort des el llit del  o de la pacient etc.  I finalment, Miquel Domènech president de la societat catalano-balear de cures pal·liatives es acosta a la eutanàsia i el suïcidi assistit des l’òptica dels i de les professionals de les cures pal·liatives.

En resum, un llibre proteic en el contingut i des d’on acompanyar diverses mirades que corresponen a diversos àmbits i aspectes que la problemàtica estudiada convoca.

Els hi recomano de totes totes la seva lectura i l’inevitable i desitjable debat posterior que de segur els hi generarà.

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles d'Interès, Conferències, Documents d'interès i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s