Bioètica i cronicitat. Què us semblaria una proposta per humanitzar l’assistència en persones amb trastorns de salut mental?

salut mental 3      L’autor de l’article, Sergio Ramos Pozón, es fa ressò del col·lectiu de persones amb malalties mentals que tenen altres patologies associades, vulnerabilitat, dependència i altres necessitats bio-psico-socials, les quals generalment estan afectades per un trastorn mental greu (TMG). L’autor reclama una mirada atenta a aquestes persones, ja que és l’única forma com es pot respectar-les, donar-les-hi una assistència de qualitat, i fomentar espais en els que siguin elles mateixes qui prenguin les seves decisions. L’autor esmenta explícitament que les figures paternalistes són molt més respectades en salut mental que en altres entorns. Així mateix, cal una atenció integral, holística, multidisciplinària, com a requeriment imprescindible per proporcionar una vida digna a aquestes persones i fer-les element actiu en la relació assistencial.

Article

Algunes de les idees exposades en l’article són que la persona ha de ser l’eix del pla terapèutic, de manera que els seus desitjos, valors, preferències, .. siguin respectats. Cada pacient és únic, una biografia específica, amb unes expectatives peculiars i una manera singular d’entendre la vida. A això ho anomenem medicina “centrada en la persona”. Els elements bàsics que ha de contenir la medicina centrada en la persona es poden discutir i varien d’un enfoc a un altre. Així,

  1. Per a Janet i Kerry (2013) hi ha 7 elements essencials: pla de cures que tingui com a fonament els valors i preferències de la persona, pla continuat i revisable, concebre la persona com a part de l’equip de professionals, disposar d’un/a altre/a interlocutor/a entre la persona i els i les professionals que sigui rellevant per a ella, coordinació activa entre els i les professionals, contínua informació sobre la persona compartida entre els i les professionals i resultats objectivables per anar avaluant la progressió.
  2. Per Rudnick i Roe (2011), aquest enfoc s’ha de portar a la salut mental, de forma constructo-multidimensional, focalitzat en la persona, conduït per la persona i contextualitzat. S’han començat a desenvolupar algunes experiències en aquest sentit, per exemple, en persones amb demència, intentant anticipar les decisions.
  3. Per Leamy et al (2011), en malaltia mental això també comporta redefinir l’objectiu del tractament que per ells o elles contempla 5 elements: satisfacció en les relacions interpersonals i el paper en la comunitat, esperança i optimisme cara al futur, identificat i reconstrucció del jo, significat de la seva vida i apoderament.

L’autor és partidari de desenvolupar la planificació anticipada de decisions en salut mental com una eina per promoure l’autonomia d’aquestes persones.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles d'Interès i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s