Els tractaments, a prova. Millor recerca per millorar la salut. Comentari de Xavier Bonfill i accés a un llibre que paga la pena tenir.

tractaments a prova      La revista Annals de Medicina comenta la publicació d’un llibre d’accés gratuït, “Els tractaments a prova. Millorar la recerca per millorar la salut” d’Imogen Evans, Hazel Thornton, Ian Chalmers i Paul Glasziou. Amb aquest llibre és pretén proporcionar un instrument que ajudi a entendre millor com es genera el coneixement mèdic, a quins reptes o amenaces està sotmès i quins conceptes o habilitats s’han de conèixer per moure’s millor pels universos de l’atenció o la recerca mèdica. Està adreçat a tothom, entenent que ningú ha de ser aliè a com es genera el coneixement i després s’aplica a millorar la salut. Aquest llibre ha estat traduït al català gràcies a la col·laboració de diferents institucions que ara el posen a disposició.

A títol de per a què us proposem aquest llibre.  Us posem el primer tros de la Introducció on se cita a Karl Popper, un dels referents en el camp de la Bioètica.

Enllaç

 «No hi ha manera de saber quan les nostres observacions sobre els complexos esdeveniments de la natura són completes. Com bé va assenyalar Karl Popper, el nostre coneixement és finit, però la nostra ignorància és infinita. En medicina, mai no podem estar segurs de les conseqüències de les nostres intervencions; tan sols podem reduir el marge d’incertesa. Aquesta confessió no és tan pessimista com sona: les afirmacions que resisteixen un escrutini intens i repetit sovint resulten molt fiables. Tals “veritats funcionals” són els elements amb què es construeixen les estructures raonablement sòlides en què es recolzen les nostres accions diàries a la capçalera del pacient.» William A. Silverman. Where’s the evidence? Oxford: Oxford University Press; 1998. 165 p.

La seva lectura pot servir de suport a molts professionals per millorar l’atenció a les persones (maximitzar la beneficiència i evitar la malefiència en l’atenció) com a text o llibre de consulta

Aquesta entrada s'ha publicat en Bioètica I llibres, Documents d'interès i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s