Cures intensives orientades a la donació d’òrgans. Recoma-nacions del grup d’Experts de la SEMICYUC i l’ONT

donació dibuix     Ens fem ressó del document de consens publicat per la Sociedad Española de  Medicina Intensiva, Crítica y Unidades Coronarias (SEMICYUC) i per l’Organización Nacional de Transplantes (ONT) que porta per títol: “Cuidados Intensivos Orientados a la Donación de Órganos. Recomendaciones del grupo de trabajo de SEMICYUC i ONT).

En el document es revisa de forma tècnica el procés des que un o una pacient accedeix a una Unitat de  Cures Intensives i que possibilita la donació d’òrgans, així com el marc legal que l’empara. Es proporcionen algoritmes i recomanacions per promoure la donació d’òrgans quan la situació vital del o de la pacient així ho aconselli. El document s’adreça fonamentalment a metges i metgesses intensivistes. Els autors informen en la introducció que “La donación de órganos ocurre en un momento de gran dolor por la pérdida de un ser querido. La terminología que se ha utilizado en la elaboración de este documento es necesariamente técnica y puede ser considerada inapropiada por aquellas personas que se han visto directa o indirectamente implicadas en un proceso de la donación. Esta descripción objetiva y técnica del proceso no debe entenderse como una falta de respeto hacia los donantes de órganos, sus familiares y su valiosa contribución a la vida”.

Document

S’emfasitza que el procés de donació d’òrgans ha de formar part integral de les cures al final de la vida. Defineixen les “cures intensives orientades a la donació d’ògans” (CIOD) com l’inici o continuació de cures intensives en pacients amb dany cerebral catastròfic, quan s’ha desestimat el tractament amb finalitat curativa per criteris de futilitat i que són considerats possibles donants. L’aplicació d’aquestes cures requereix del respecte escrupulòs al marc legal vigent i el respecte al principi d’autonomia, així com proporcionar informació adequada a la família.

Val a dir que en el document es fa una anàlisi ètica a partir de la revisió dels principis ètics que poden entrar en conflicte (autonomia, beneficència, maleficència i justícia) i també de la responsabilitat dels i de les professionals de cures intensives.

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Documents d'interès i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s