El consentiment informat a l’atenció primària de salut

consentiment informat      Ateses les consultes rebudes al Comitè d’Ètica Assistencial d’Atenció Primària de l’ICS (CEAAPICS) sobre la necessitat o no de fer consentiment informat (CI) per escrit en l’atenció primària de salut, recollim una síntesi de les mateixes com a eina d’ajuda als i a les professionals.

Des del punt de vista ètic, el dret de cadascú a la informació i a donar o no donar el consentiment abans de cada actuació sanitària deriva del respecte a l’autonomia personal en la situació de malaltia. Aquest dret només és possible quan la informació clínica és completa i s’adapta a les necessitats i capacitats de cada pacient, tenint en compte que pot variar d’un a un altre i d’un moment a un altre de la vida. El CI adequadament obtingut afavoreix la seguretat clínica (no maleficència i beneficència) i reafirma l’autonomia de la persona. Els requisits bàsics de tot CI són llibertat , competència i informació suficient. Per tant, s’ha d´entendre com un fruit de la relació clínica sempre basada en dos pilars que són la confiança i el procés d´informació que pot ser més o menys complexa.

El CEAAPICS considera necessari fer un seguit d’apreciacions en relació amb el procediment d’obtenció del CI.

S’incorpora el document a “Documents del CEA”

consentiment-informat

Aquesta entrada s'ha publicat en Documents d'interès i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s