El Comitè d’Ètica Assistencial d’Atenció Primària atén més d’un centenar de consultes de professionals de l’ICS relacionades amb la bioètica en la pràctica diària

logo CEAAPICS      El Comitè d’Ètica Assistencial d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (CEAAPICS) és un òrgan consultiu, plural i multidisciplinari, que recull les consultes que fan els i les professionals quan tenen conflictes o dilemes ètics en el desenvolupament de la tasca d’atenció a la ciutadania i/o en la pràctica assistencial. Els dubtes més habituals tenen a veure amb l’atenció a la cronicitat i el final de vida, en relació amb la voluntat dels i de les pacients de seguir les indicacions dels i de les professionals en tractaments o derivacions a d’altres especialistes. Altres temes que tracten són la confidencialitat en el registre de dades o les conseqüències que tenen els canvis organitzatius en la tasca diària.

El CEAAPICS el formen actualment onze persones ─vinculades a l’ICS i a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona─ que tenen inquietuds relacionades amb la bioètica. Perfils de professionals sanitaris que aporten la seva visió clínica, docents vinculats a l’àrea de l’ètica i, també, altres especialistes en aspectes jurídics. Ofereix un servei integral de suport al i a la professional sanitari ja que s’hi tracten casos que requereixen una visió més enllà de la clínica. Per donar respostes ben ajustades a cada cas se segueix una metodologia deliberativa en grup i, si es considera convenient, les conclusions es fan extensives com a recomanacions generals que es publiquen al blog, on qualsevol professional de la institució que es trobi davant d’un dubte ètic en la seva tasca pot adreçar la seva consulta.

El Comitè atén una consulta al mes aproximadament, un total de 109 des del seu inici el setembre de 2003. Montserrat Espuga, la seva presidenta, explica que “cada cop que rebem una consulta, la fem arribar a cada membre del Comitè i tots i totes afegim els nostres comentaris”. A partir d’aquest moment, la preparació de la resposta la lidera una persona membre o una altra, d’acord amb la seva formació i amb la temàtica del cas. És a dir, si es tracta d’una consulta sobre menors, la lidera el o la pediatre, que aportarà el seu coneixement i documentació per consensuar la resposta a donar.

El Comitè d’Ètica Assistencial va néixer en el si de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, i fou el març de 2013 que es va adscriure a l’ICS i va passar a denominar-se Comitè d’Ètica Assistencial d’Atenció Primària de l’ICS, amb l’objectiu de continuar treballant per l’ètica assistencial de l’atenció primària de Catalunya, d’acord el Codi ètic de l’ICS.

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles d'Interès, Documents d'interès i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s