Desabastiment de medicaments

En un post publicat el propassat 5 de desembre de 2018, el CEAAPICS ja es feia ressó del desabastiment de medicaments i les conseqüències que pot tenir per a les persones i els i les professionals de la salut. Fa uns dies, al blog Hemos leído tornen a comentar aquest problema que va en augment,  tant per a medicaments hospitalaris com de com els d’ús comú a l’atenció primària, amb un titular prou significatiu “Desabastecimiento de medicamentos: el deambular de los pacientes y la desesperación de los profesionales”.  Indiquen que a finals de febrer hi havia prop de 500 medicaments afectats per aquesta situació.

Les solucions adoptades són:

  1. Utilitzar altres alternatives amb la mateixa composició, dosi i via d’administració: en 344 casos.
  2. Canviar de tractament: en 55 casos.
  3. Distribució controlada: en 38 casos, el problema de desabastiment no és total, sinó que se n’estava fent una distribució controlada  per part del laboratori.
  4. Desabastiment temporal: en 12 casos, es diu que hi ha desabastiment temporal sense més. És el cas dels medicaments per a la litiasi renal, com Acalka® o Uralyt Urato®.
  5. Situacions especials. Per a 46 medicaments l’opció que es dóna és obtenir-los a través de medicació estrangera (hi ha desabastiment aquí però no en altres països, s’importen a un preu molt superior i s’obtenen a través dels Serveis de Farmàcia dels Hospitals de referència) i en algun cas, la via és que el Servei de Farmàcia ho faci com a fòrmula magistral.

Especialment preocupant és la situació d’alguns medicaments essencials i per a patologies rellevants o greus, quan es produeix el desabastiment. Aquest és el cas de la flecaïnida, antiarrítmic emprat per a pacients amb arrítmies generalment greus i refractàries a d’altres tractaments.

Val a dir que la informació sobre la situació de desabastiment pot ser consultada a la web de l’Agència Espanyola  del Medicament. 

Aquí s’hi indica si hi ha situació de desproveïment, per quant temps i les solucions proposades per l’Administració. També a la següent adreça es pot accedir al llistat de tots els medicaments amb problemes de desproveïment.

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles d'Interès i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s