Butlletí de l’Observatori d’Ètica i Debat

En aquest nou Butlletí de l’Observatori de Bioètica i Debat voldríem destacar un seguit d’articles. Entre ells, el debat entorn de la Intel·ligència Artificial i el Pla Estratègic que ha elaborat el govern espanyol quant a I+D+I (investigació, desenvolupament i innovació). Aquest pla ha estat presentat el 4 de març passat a Granada. Hi han participat experts en Bioètica, com la Dra. Itziar de Lecuona, subdirectora de l’Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona.

També les reflexions de l’economista Carmen Castro quant al model actual de cures. En una entrevista defensa que “no podem seguir avançant en el model de cures amb l’expectativa que les dones ens seguirem dedicant exclusivament a elles” i “cal que les cures siguin un dret fonamental i que hi hagi mecanismes que les facin possibles”. Entén les cures com a “activitat o servei que ens prestem independementment de les formes i els àmbits i que fan que la vida sigui millor en cada moment, més enllà dels moments de major o menor vulnerabilitat”.

D’altra banda, també hi ha un article que explica que persones expertes en bioètica donen suport a un experiment amb presos del Ministeri de l’Interior. Aquest experiment consistia en aplicar una lleu corrent elèctrica al front de presos violents i s’estava duent a terme des de 2016. Diversos bioeticistes i juristes es manifesten a favor d’aquesta experimentació, pel fet que els riscos són mínims; si l’experiment funciona amb presos violents pot aportar beneficis i s’estan complint amb els requeriments ètics i legals exigits en aquests col·lectius tan vulnerables.

En aquest número també es fan ressó de com decisions polítiques poden vulnerar greument els drets de les persones. A destacar, la proposta de Donald Trump a Estats Units de limitar l’accés als contraceptius per part de les asseguradores i empreses als seus treballadors i treballadores; la proposta del Partit Popular d’endarrerir l’expulsió de dones immigrants que donin el seu fill o filla en adopció; o com a Argentina es nega el dret a l’avortament a dones violades.

Finalment, també cal destacar  que el Col·legi d’Advocats de Barcelona ha presentat la “Carta de Barcelona pels drets de la Ciutadania en l’Era Digital”, amb què es preten reconèixer el dret a la identitat digital, la ciutadania digital, el dret a la intimitat i confidencialitat en l’entorn digital, el dret a l’oblit i el record digital, la protecció de dades, la llibertat de pensament, l’expressió i informació en l’entorn digital, l’educació i la formació, el dret a la igualtat i prohibició de discriminacions, el dret d’asil o la protecció dels consumidors i consumidores, entre altres.

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles d'Interès, Documents d'interès i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s