Informe del Ministeri de Sanitat sobre els aspectes ètics en situacions de pandèmia: El SARS-CoV-2

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha publicat aquest mes d’abril un informe sobre els aspectes ètics en situació de la pandèmia del Covid-19. Del seu redactat es desprèn que:

 1. Estem davant d’una situació excepcional que posa a prova el sistema sanitari de tot el món i que requereix de mesures excepcionals.
 2. Els drets individuals poden veure’s restringits per a afavorir els interessos generals de la salut pública.
 3. Els principis emprats per a prioritzar les mesures han de respondre a criteris d’equitat, no discriminació, solidaritat, justícia, proporcionalitat i transparència, entre altres. Els criteris adoptats s’han d’anar revisant a mesura que augmenti el grau de coneixement sobre la pandèmia.
 4. L’escassesa de recursos porta a haver de prioritzar l’accés als mateixos, el qual s’ha de fer amb criteris objectius, generalitzables, transparents, públics, i consensuats, que no han d’anar en detriment de la valoració individual cas a cas.
 5. Cal dissenyar l’escenari sanitari present i també el post-confinament i com serà la tornada a la normalitat social.

Informe

Així mateix, proporciona uns principis generals d’actuació en aquesta situació que passen per:

 1. No discriminar per cap motiu aliè a la situació clínica del i de la pacient i les expectatives objectives de supervivència.
 2. Cercar el benefici per a la vida humana, que ha de compatibilitzar-se amb l’inici i continuació de l’atenció per a cada persona.
 3. Considerar la gravetat del cas i si és tributari d’accedir a una unitat de cures intensives.
 4. Expectatives objectives de recuperació.
 5. Data de contacte amb el sistema de salut.
 6. Es prioritzaran els recursos amb aquests criteris quan s’esgotin les vies per a accedir als recursos disponibles i per a optimitzar-los.
 7. L’equip mèdic és el que prioritzarà els recursos.
 8. Cal atendre a pacients greus per altres malalties amb la mateixa proporcionalitat.
 9. Els poders públics han de planificar i organitzar el màxim possible els recursos, proporcionar recursos habitacionals, equips de protecció individuals homologats als col·lectius de professionals, planificar l’activitat laboral dels i de les professionals, garantir el suport psicològic als i a les professionals, reclutar a professionals sanitaris d’altres col·lectius com jubilats, residents, a l’atur, … per a cobrir les baixes dels i de les professionals en servei, …
Aquesta entrada s'ha publicat en Documents d'interès i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s