Consideracions deontològiques entorn de la pandèmia de Covid-19

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona ha publicat un document de Consideracions deontològiques entorn de la pandèmia de Covid-19. La primera consideració que s’hi fa és que “una resposta exitosa a una pandèmia dependrà en gran part de les habilitats i esforços dels  de les professionals sanitaris”, sense que aquesta atenció pugui anar deslligada de la responsabilitat individual de la ciutadania, de les autoritats sanitàries i, com a col·lectiu, de la responsabilitat social envers dels altres. La resposta social a la pandèmia hauria de guiar-se més per la prudència, el respecte i la solidaritat que per la por i l’alarma social. Quins són els punts claus que assenyalen des de la deontologia? Són 6:

Document

1) Atenció a la cura dels i de les professionals de la salut, com a principis garants de l’atenció mèdica directa. D’un costat perquè els i les professionals han de comptar i exigir tots els mitjans de seguretat necessaris i, de l’altre, perquè han de complir estrictament amb les mesures de seguretat establertes i amb els protocols a tal fi.

2) Atenció adequada i protecció de les persones, cosa que passa per tenir cura en l’atenció i les mesures de protecció, però també amb què tant el o la professional com les organitzacions i autoritats sanitàries facin els canvis necessaris per a minimitzar els riscos per les persones.

3) Preparació i expertesa, en les quals cada professional ha d’assumir les tasques per a les quals estigui preparat o preparada i, si no ho està, ser supervisat per un altre amb més expertesa (acabats/des de llicenciar, jubilats/des, etc.).

4) Racionalització dels recursos. Passa per compartir recursos el sistema sanitari públic i privat i en fer només aquelles actuacions sanitàries estrictament necessàries.

5) Priorització a teràpia intensiva. L’assignació de recursos en unitats de crítics requereix d’una anàlisi complexa, que ha de tenir en compte entre altres la situació clínica del o de la pacient, la comorbiditat, qualitat de vida, possibilitat de resposta als tractaments o l’edat. Es consideraran els criteris ètics de les societats científiques i també cal tenir en compte si el o la pacient té un pla de decisions anticipades o voluntats anticipades.

6) Comunicació. La informació amb la ciutadania ha de ser adequada, puntual, transparent, entenedora i clara, ben raonada i explicada i prudent.

Aquesta entrada s'ha publicat en Documents d'interès i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s