Covid-19. Comitè d’Ètica alemany. Guia d’ajut en el procès de presa de decisions

El Comitè d’ètica alemany va publicar un document el passat 27 de març de 2020 en què reflexiona sobre la solidaritat i responsabilitat en la crisi del coronavirus. Pretén proporcionar una guia ètica per ajudar al procés de presa de decisions en el sistema de salut alemany. En el document s’hi diu que el principal conflicte ètic és garantir un sistema de salut d’alta qualitat a llarg termini, tot i minimitzant els efectes colaterals per la població i la societat, situació que requereix d’una ponderació justa dels bens morals implicats, que són sobretot la solidaritat i la responsabilitat. Cal protegir als i a les professionals sanitaris de l’obligació d’adoptar decisions respecte a quins o quines pacients rebran atenció mèdica a cures intensives i quins o quines no, davant l’escassesa de recursos sanitaris. Els criteris d’acció han de ser uniformes i transparents, per a poder atendre l’emergència sanitària i procurar garantir igualtat de tracte i d’oportunitats.

Document 

Estableix que els principis a considerar són:

 • Augmentar i estabilitzar les capacitats del sistema de salut.
 • Introduir un sistema integral d’ús optimitzat de recursos i capacitats en teràpia intensiva.
 • Reduir els obstacles burocràtics per establir millors xarxes entre els sistema de salut i les altres àrees rellevants de la societat.
 • Expandir la capacitat de fer proves diagnòstiques.
 • Recopilar, de forma contínua, les dades sobre immunitat individual i grupal.
 • Finançar, donar suport a la investigació amb vacunes i tractaments.
 • Preparar estructures de finançament per a la producció en massa i introducció dels medicaments i agents terapèutics que hagin provat la seva eficàcia i seguretat.
 • Patrocinar la investigació interdisciplinària dels efectes socials, psicològics i econòmics en el context de la pandèmia de COVID-19.
 • Desenvolupar estratègies de protecció i aïllament efectives i tolerables per a grups de risc.
 • Fixar una estratègia ben fundada per a la comunicació transparent i regular de les mesures adoptades i la presa de decisions polítiques en relació amb la propagació del coronavirus.
 • Repensar la idoneïtat de les solucions federals en cas de desastre així com els càlculs concrets dels costos esperats a través de la comparació de les mesures preses i la possibilitat de plantejar escenaris alternatius.
Aquesta entrada s'ha publicat en Documents d'interès i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s