Eutanàsia i ètica a l’atenció primària i comunitària

eutanasia mans 1El Comitè d’Ètica Assistencial de l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (CEAAPICS) ha elaborat el document “Eutanàsia i ètica a l’atenció primària i comunitària. Reflexió des del punt de vista ètic sobre l’aplicació del nou dret a l’eutanàsia als centres d’atenció primària i comunitària”, adreçat als i a les professionals, i a la ciutadania en general. Al llarg del text es revisen alguns dels principals aspectes contemplats a la Llei 1 Llei orgànica 3/2021, de 24 de març, de regulació de l’eutanàsia , es reflexiona sobre la vivència de la mort en l’entorn actual; i s’aporten elements de reflexió a partir d’alguns casos reals. Finalment, s’introdueixen algunes recomanacions en l’atenció a la persona que demana ajut en el procés de morir que esmentem a continuació.

Document Eutanasia_en_AP

 • Cal considerar, en primer lloc, la vulnerabilitat i la fragilitat de la persona i del seu entorn: família, cuidadors/es…
 • S’han de tenir molt en compte els tempos, ja que tenen diferent valor a una banda i a l’altra del procés; és a dir: els viuen de forma diferent els i les professionals sanitaris i la persona, la família, els cuidadors/es…
 • Cal garantir, en la mesura que escaigui, l’accés a les cures pal·liatives fins al moment de procedir a la prestació d’ajuda a morir. Les cures inclouran mesures de confort, de disminució del patiment i de control del dolor.
 • S’han d’explicar cadascun dels passos que es donen al o a la pacient i a la família.
 • S’ha de verificar, amb el o la pacient i amb el seu entorn, que disposen de la informació sobre el procés i que l’entenen, i es procurarà l’acompanyament d’un psicòleg/a si és necessari.
 • Cal cercar la forma perquè es compleixin les voluntats de la persona, que poden incloure: disposar de suport espiritual, acomiadar-se de la família i de les persones estimades, resoldre temes pendents, etc.
 • Quan sigui possible, es recomana que el procediment es realitzi en el lloc escollit pel o per la pacient, adaptant l’entorn a la necessitat d’intimitat i confort del moment. La Llei només preveu l’aplicació al domicili o en un centre hospitalari. En cas que hi hagi donació d’òrgans, la prestació haurà de fer-se a l’hospital.
 • L’equip multidisciplinari caldrà que estigui preparat i conegui la tècnica per a iniciar i finalitzar el procediment, minimitzant l’angoixa que pogués presentar el o la pacient en el procés. Cal tenir assegurada la part tècnica, el lloc, la medicació i el material de venipunció, i haver valorat l’estat del o de la pacient. Mentre mantingui la consciència, la persona pot decidir no continuar el procés en qualsevol moment. Si s’escau, se li respectarà la decisió sense entrar en deliberació per fer-la canviar d’opinió, i s’aturaran les actuacions.
 • En tot moment, des de l’inici fins al final del procés de la mort, cal que el o la pacient estigui acompanyat/da per l’equip responsable de l’aplicació de l’eutanàsia, així com per les persones que vulgui que hi siguin presents.
 • Legalment es considera la mort natural com a causa, i així ha de constar en el registre civil, tal com especifica la disposició addicional primera de la Llei.
 • Cal fer el certificat de defunció, on constarà com a causa immediata «aturada cardiorespiratòria – prestació d’ajuda a morir»; i com a causa fonamental, s’hi farà constar la malaltia de base que és causa del patiment delo de la pacient.
 • S’ha de mantenir la confidencialitat durant tot el procés. Els centres que duguin a terme la prestació, a més, han d’aplicar les mesures necessàries per a garantir la privacitat del o de la pacient i el seu entorn.
 • Cal enregistrar a la història clínica del o de la pacient com s’ha portat a terme el procés, així com l’hora d’inici i de finalització de la prestació. Cal introduir la informació i els documents a l’aplicació PRAM – Prestació d’ajuda a morir.
 • Cal donar suport psicològic a la família durant el procés i quan es dugui a terme la prestació, i fer-ne un seguiment en les setmanes posteriors.
Aquesta entrada ha esta publicada en Documents d'interès. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s