Atenció a una pacient immigrada en cas d’embaràs

157donaafricanaQuan una dona embarassada demana ser atesa per personal sanitari femení, en aquest cas per una doctora ginecòloga, entenem que la demanda està feta per raons religioses i/o culturals i que hem de respectar aquesta decisió.

Discutit el cas, des de la vessant ètica no hi ha dubte: la usuària té dret a ser atesa per una metgessa ginecòloga, i haurem d’atendre a aquest dret sempre que el sistema ho permeti.

No podem però, obviar la realitat del Sistema Sanitari i en aquest moments no està contemplat pel Sistema Sanitari la lliure elecció de professional i centre si parlem d’especialistes, tan sols es contempla la lliure elecció de l’Equip d’Atenció Primària. Dit això i malgrat des de la vessant estrictament normativa podríem afirmar que no en tenim obligació, sí recomanem orientar i ajudar a trobar els recursos que es demanen.

El fet que pugui ser el primer d’altres possibles casos no ens hauria de fer actuar de manera diferent.

Entenem la preocupació que un cas pugui crear precedent i convertir-se en un problema més gran. En aquest sentit hem de treballar per fer entendre l’organització del nostre sistema a la ciutadania. No és una tasca fàcil especialment quan es tracta de població immigrada. S’ha d’enfocar de manera multidisciplinària i des de la diversitat.

________________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s