Concentrador d’oxigen i pacient fumador/a

81tabaquismeSobre l’ús de un concentrador d’oxigen, fem les següents reflexions.

  1. Consultada la persona referent en Teràpia respiratòria domiciliaria de la Regió Sanitària de Barcelona del Servei Català de la Salut,  podem afirmar que el fet de fumar mentre s’utilitza el concentrador no comporta cap risc per a terceres persones, tal i com s’ha argumentat pel pneumòleg de l’hospital.
  2. Donat que la persona pacient no està incapacitada per prendre decisions, haurem de respectar la seva Autonomia.

Amb la qual cosa no considerem necessari fer l’informe a la fiscalia, cal ser respectuosos amb la decisió de la persona pacient. A més un informe d’aquest tipus comporta tota una sèrie de conseqüències.

Cal afegir però que si canviés la situació per algun motiu (que el o la pacient utilitzés la bombona d’oxigen enlloc del concentrador, per exemple) i tinguéssim la certesa  que existeix realment perill per a tercers i el o la pacient seguís sent incomplidor , sense complir les instruccions i consells mèdics, en una paraula, que continués l’abandonament vers la seva pròpia salut, en aquest cas sí prevaldria el risc a tercers sobre la autonomia de la persona pacient.

 _______________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s