Conducta sexual de risc

159malaltiestransmissibles2La sexualitat és una vivència íntima que afecta una de las identitats fonamentals del subjecte. Implica una relació profunda, essencial i atàvica amb “l’altre” i és per això que tot el que té a veure amb la sexualitat té un “plus” d’inquietud i interrogació.

Així, en l’anàlisi de les conductes sexuals inevitablement apareixen els valors i conviccions més inconscients, tant de la persona pacient com dels i de les professionals. Això fa que unes malalties infeccioses tinguin cognom (infeccions de transmissió sexual) i que el seu “tractament” sigui molt més complicat. No per la seva dificultat clínica sinó perquè toquen aspectes profunds de la personalitat, els valors i les conviccions de les persones.

Davant la pregunta  de “si un pacient amb conductes sexuals de risc s’ha de vacunar de la hepatitis A i B i fer serologies cada sis mesos?” La resposta és clara: sí.

Per una banda. hem d’oferir la vacunació a qualsevol persona amb pràctiques sexuals que afavoreixen la transmissió sexual de les dues hepatitis de les que disposem de vacuna.

Per una altra banda, sí s’aconsella demanar serologies de control a tota persona amb pràctiques de risc; no tindria sentit no fer el mateix amb qui ens reconeix tenir-les i ens en demana el control.

Respecte a, què es pot fer? Primer de tot cal assenyalar que dialogar amb el o la pacient sempre és més o menys efectiu si ens donem o no el temps necessari. Una actitud de neutralitat respectuosa i empàtica seria molt necessària. Si la persona pacient pot parlar sense sentir-se jutjada la nostra eficàcia augmenta de forma exponencial. També ens sembla aconsellable no voler-ho resoldre tot amb rapidesa. Tenim temps. És més important conservar el contacte amb la persona pacient que la rapidesa, perquè això ens permetrà a través del diàleg mirar de promoure l’auto i hetero cura. Si es malbarata la confiança l’eficàcia clínica disminueix de forma molt notable.

Si amb aquestes senzilles eines aconseguim establir un bon vincle amb el o la pacient serà més fàcil mirar d’aconseguir que la nostra actitud empàtica el “contagiï”  i pugui introduir el respecte per la salut de l’altre en les seves relacions sexuals.

No cal oblidar que la persona pacient ens està obrint la seva intimitat però hem d’aprofitar aquesta circumstància per mirar de fer el millor possible la nostra tasca assistencial, preventiva i educativa. Si el que volem és protegir als tercers hem de mirar d’establir una relació de col·laboració amb el o la pacient. Si aquesta persona se sent amenaçada per la nostra actitud deixarà de venir a la consulta o deixarà de confiar-nos la seva intimitat amb la qual cosa les possibilitats de “tractament” holístic d’aquesta realitat desapareixen.

També cal recordar que existeixen unitats especifiques d’ITS i referents  d’ITS en la majoria d’àrees bàsiques de salut.

En el cas que persistís el conflicte malgrat haver realitzat les actuacions abans assenyalades i la persona pacient continués manifestant la seva voluntat de no prendre mesures de protecció envers a tercers, haurà de prevaldre el dret d’aquests tercers davant el dret a la confidencialitat.

 _______________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s