Confidencialitat de la informació d’una persona pacient exitus

65protecciódedadesEl Comitè d’Ètica  reconeix la importància que té el respecte a la confidencialitat de la informació de les persones pacients, fins i tot després de la seva mort. És bo que els i les professionals de la salut, davant de peticions d’informació per part de terceres persones, es plantegin si cal facilitar o no aquesta informació i si això vulnera la deontologia professional, o la legalitat en matèria de confidencialitat.

La Guia d’accés a la documentació clínica, diu que: En cas de defunció del pacient, l’accés a la seva documentació clínica correspondrà a aquelles persones que aquest hagués designat expressament i, en absència d’aquesta designació, només es facilitarà l’accés a la història clínica dels pacients morts a les persones que estiguin vinculades a ell per raons familiars o de fet. Això significa que qualsevol persona que acrediti documentalment (llibre de família, inscripció en el registre de parelles de fet, acta de convivència, document públic, etc.) la seva vinculació amb el pacient difunt tindrà dret a accedir a la seva història clínica.

Segons aquest mateix document, l’accés a la documentació clínica d’una persona difunta per part d’una persona vinculada té dues limitacions:

  1. Que la persona pacient ho hagués prohibit expressament i així s’acrediti
  2. Si el contingut de la informació afecta a la seva intimitat, a les anotacions subjectives dels i de les professionals o que perjudiqui a terceres persones.

El i la professional hauria de saber quin tipus d’informació és la que necessita el familiar, i facilitar estrictament aquesta i no una altra, limitant així al mínim imprescindible la informació que es faciliti.

________________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s