Disparitat d’opinió entre metge o metgessa i director/directora de l’equip en relació a una IT

154conflicteEn un cas de diferències de criteri clínic entre el facultatiu o facultativa responsable de l’assistència  i la persona usuària en un procés suggestiu  d’IT, cal que el director/ra de l’equip s’ajustin al que són les seves tasques o funcions.

Les tasques encomanades al responsable o director/a de l’equip son de gestió de la IT pel que respecta al procés administratiu i no contemplen decisions clíniques de rang superior jeràrquic sobre els processos suggestius d’IT de la resta dels facultatius del seu equip.

L’estructura competent en cas de diferències de criteri entre facultatius/ves i/o usuaris/ en el cas d’IT és el conjunt  ICAM – INSS.

Recomanem que:

  • El responsable de l’equip comuniqui de forma oberta i transparent la diferència d’opinió al metge o metgessa en qüestió per tal de que reflexioni “en fred” sobre els fets origen de la discrepància  i d’obtenir la màxima informació i contrastar-la. Si s’escau, poden comentar la possibilitat d’oferiment de canvi de facultatiu a l’usuari o usuària.

D’altra banda, el director de l’equip, posteriorment, pot oferir i/o facilitar a la persona usuària la possibilitat d’un canvi de facultatiu, metge/essa de capçalera.

Situacions en les que sorgeixen diferències de “criteri” entre facultatiu/va i persona usuària, força vegades obeeixen a una mala comunicació o relació metge/malalt que pot esdevenir  insalvable.

________________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s