Embaràs en menors adolescents i confidencialitat vers als pares

146websexejovesCal començar dient que, en tractar-se de temes relacionats amb la salut en persones menors de 12 a 16 anys, aquestes han de ser ateses  si el o la professional sanitari considera que hi ha suficient capacitat i maduresa per a una determinada intervenció.

En cas que no apreciï aquesta maduresa, ha de posar els fets en coneixement dels pares o representants legals ja que així ho disposa la normativa bàsica en matèria d’autonomia del pacient ( Llei 41/2002, bàsica estatal, i Llei 21/2000, d’àmbit autonòmic).

Si bé les menors tenen dret a la confidencialitat igual que les persones adultes, també és cert que els pares tenen drets derivats d’ostentar la pàtria potestat de la menor: per això pot existir  una col·lisió de drets que s’aborda en diferents normes.

També cal valorar, atenent a cada cas particular, si hi ha motius perquè cedeixi el dret de la confidencialitat respecte de la menor i es comuniqui el resultat d’un determinat procés assistencial als pares o representants legals.

Alhora, cal considerar que, pel que fa al i a la professional sanitari, existeixen deures generalistes de procurar una bona assistència sanitària d’acord amb la normativa existent i de manera diligent.

________________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s