Gestió de la consulta i la confidencialitat dels llistats

270assistenciatransfronteraUna realitat freqüent en la què ens trobem en el dia a dia és la gestió de la consulta i del temps. És necessari que aquesta situació és pugui reconduir desprès d´estudiar alternatives assolibles amb tot l’equip i amb la implicació de la direcció del centre.

Amb paraules del Dr. Casajuana que té molt articles i publicacions sobre el tema “La gestión de la demanda, es una de las columnas sobre las que se sostiene la gestión de la consulta, la otra columna vendría representada por la utilización eficiente del tiempo disponible, es decir, la gestión de la agenda…. La cita previa no sirve para disminuir la demanda sino para ordenarla. Si se establecen límites irreales se estan generando vías de acceso paralelas, disfunciones evidentes y, en no pocos casos, se acaba culpabilizando al paciente por hacer mal uso de los Servicios, cuando realmente son los médicos los que estan haciendo mal uso del tiempo.”

Desprès de fer els canvis organitzatius que calguin us recordem que, conforme el nostre codi deontològic vigent : “Tothom té el dret a una atenció mèdica de bona qualitat humana i tècnica. El metge ha de vetllar per la preservació d’aquest dret”. Això vol dir que amb el temps de consulta s’han d’assolir estàndards de qualitat tècnica, científica i ètica.

Respecte al tema de la intimitat, la llei 21/2000 vigent sobre l’autonomia del pacient i la documentació clínica diu :” Tota persona té dret que es respecti la confidencialitat de les dades que fan referència a la seva salut. Els centres sanitaris han d’adoptar mesures oportunes per garantir aquest dret.”

Pensem que no es el mateix, en quan a la confidencialitat, sortir i dir el nom del pacient a la sala d’espera a deixar 5 o 6 hores penjat un llistat  a la porta que tothom pot veure i tafanejar.

Tenim que  garantir la confidencialitat per a tothom i en tota circumstància.

________________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s