Informació diagnòstica en sol·licitud d’adopció

287nens2En relació als dubtes plantejats sobre  els informes de les sol·licituds d’adopció, hem revisat el Quadern de la Bona Praxi nº 26 del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (gener 2009) que pot donar llum a la situació que ens plantegem i del que resumim alguns punts:

  • Els i les professionals metges hem de  tenir present que les directrius que marquen les diferents normatives per a l’adopció tenen com a principal criteri el de protegir la salut i l’entorn de l’infant. En ocasions, i amb  la voluntat d’ajudar els i les nostres pacients, s’emeten informes mèdics que no responen a les preguntes que es fan.
  • L’informe  mèdic  per a l’adopció  (sovint emès pel metge o metgessa de capçalera) ha de contenir  les dades sobre  la  salut física i psíquica de la persona que vol adoptar i ha  d’estar relacionat amb la possibilitat de prestar una atenció adequada al menor.
  • En l’informe mèdic s’hauria de mencionar la no existència de cap procés patològic greu o crònic que pugui  suposar una reducció significativa de l’esperança de vida i/o de  la capacitat per tenir cura de terceres persones .
  • En el cas de que hi hagi alguna patologia, o hi hagi estat, és convenient adjuntar un informe recent de l’especialista que porta o ha portat la malaltia on s’informi de les seves característiques, l’estat actual, i l’evolució esperada a fí de poder inferir el pronòstic d’aquesta,  les possibles limitacions i  les  seqüeles.
  • Quan hi ha informació mèdica que cal valorar o reinterpretar, apareix la figura del metge/sa assessor/a del Comitè Tècnic d’Avaluació (CTA) de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA), qui té com a missió concretar l’estat de salut de les persones sol·licitants a partir de la informació continguda en els certificats mèdics i de la resta de documentació aportada en relació al procés d’adopció i valorar, junt amb la resta de professionals implicats ,  si la persona en qüestió té les condicions  correctes per a tenir  cura d’un  infant.

 _______________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s