Modificació de prescripcions

282farmac6La prescripció d’un fàrmac forma part de l’acte mèdic i per tant cap modificació s’hauria de fer sense l’acord de les dues parts, el metge o metgessa que ha fet la prescripció i la persona pacient.

Cal recordar que el metge o metgessa està obligat èticament a recomanar la millor opció terapèutica a cada pacient en concret atenent a les seves característiques i a les del procés, i que entre les alternatives iguals ha de recomanar la més barata.

El metge o metgessa responsable de la prescripció i, en el seu cas, de la modificació d’aquesta per un genèric, si recomana la substitució, ha d’informar a la persona pacient i ha de tenir present que el canvi no li representi cap perjudici (excipients, el color i la forma del fàrmac, etc.).

Si dos fàrmacs tenen la mateixa acció i el mateix preu i no hi ha cap altra consideració mèdica per triar un o altre, aleshores s’haurien de considerar les recomanacions o els objectius del Cat Salut i de l’Entitat a la qual prestem els nostres serveis.

En relació als canvis massius fets amb eines informàtiques, la responsabilitat és del metge o metgessa prescriptor i, com amb la resta de prescripcions, ha d’informar al pacient i ho ha de fer en persona. Les eines informàtiques estan per ajudar-nos però no poden substituir la relació metge/malalt.

________________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s