Pacient terminal i crisis d’ennuegaments

255voluntats-anticipadesEn primer lloc, aclarir que la voluntat de la persona pacient (ja sigui expressada verbalment com per llenguatge de signes o per escriptura) és considerada legalment vàlida. És a dir, no ens cal un Document de Voluntats Anticipades. A més,  pot ser que per la situació de la persona pacient ja no seria oportú fer-ho.

Emfatitzar en aquest punt  la importància d’un registre correcte en la HC de la persona pacient.

D’altra banda, entenem que si la elecció que fa la persona pacient – en aquest cas expressar el desig de voler morir  per evitar el patiment de l’ofec  –  la fa:

 – amb absència de pressions: influències externes, depressió, alteració cognitiva….

– amb coneixement de la informació pertinent: la persona pacient és capaç de comprendre i ponderar les conseqüències.

– en coherència amb el seu concepte de qualitat de vida.

Aleshores, podem considerar que ha expressat la seva voluntat de manera completament autònoma i per tant l’hem de respectar.

Cal tenir en compte que estem parlant únicament de la voluntat expressada de voler morir de la persona pacient. Donades les circumstàncies, podríem trobar d’altres conceptes i/o situacions on, en efecte,  es pogués posar en dubte la capacitat de la persona pacient de comprendre, per exemple i, conseqüentment, d’elegir autònomament.

És important, doncs, valorar cada decisió/situació sanitària per separat i ser conscients que pot existir aquesta dualitat. El fet que no  tingui capacitat per una decisió en concret no vol dir necessàriament que no pugui tenir-la en d’altres.

 Fins a quin punt pot demanar que les cuidadores no facin res quan s’ofegui?

Entenem que no és correcte demanar a les persones cuidadores de no intervenir quan la persona pacient s’ofega.  És una situació d’extremada angoixa i patiment per a ella i  per als que l’acompanyen. Es podria plantejar un tractament analgèsic – sedatiu   que no creiem que pugui  decidir la cuidadora o un familiar  en un moment de crisis.

La crisis d’ennuegament que podria conduir a la mort de la persona pacient es dóna de manera sobtada i accidental i no com a part d’un procés terminal emmarcat en un pla de cures pal·liatives en un equip multidisciplinari que, invariablement, si que inclou la no intervenció i la sedació del pacient.

Seria oportú plantejar la possibilitat de posar-li una sonda intragàstrica que l’evitaria els ennuegaments però que la mantindria en la seva dependència física?

Creiem que, en aquest cas, els beneficis d’aquest tipus de sonda supera amb escreix els perjudicis que li pot comportar la seva inserció i/o cures  de manteniment

Per tant, pensem que seria oportú plantejar la possibilitat d’utilitzar una sonda intragàstrica, sempre deixant clar a la persona pacient que l’objectiu d’aquesta no és en cap cas allargar la vida (encara que indirectament pugui ser així al millorar probablement l’estat nutricional de la pacient) sinó que l’objectiu és el confort i evitar ennuegaments  traumàtics.

En aquest sentit, i treballant sempre buscant el consentiment  i pactant  els objectius amb la persona, hi hauria dos punts claus a tractar:

primer: que el que busquem és evitar una mort sobtada i amb força patiment per asfíxia

 –segon: explicar que en la progressió esperada de la malaltia (o les malalties), quan sigui el moment, s’aplicarà el conjunt de cures pal·liatives pertinents  per evitar-li patiment i que es faran totes les mesures necessàries per obtenir el seu confort i una mort digne.

________________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s