El problema que ens plategem seria a priori considerat un problema de la política d’organització de l’empresa i correspondria per tant a un Comitè d’ètica de l’organització. Malauradament no existeix a dia d’avui un organisme equivalent on poder adreçar-nos. Per aquesta raó, malgrat ser el nostre un Comitè d’Ètica Assistencial hem decidit abordar el tema i compartir les següents reflexions.
Entenem que l’empresa, directius i directives i equips directius han de tenir les eines necessàries per poder avaluar les DPO’s i planificar així accions de millora. En el cas dels objectius d’equip és correcte que es comparteixin i es discuteixin amb tot l’equip implicat.
La publicació d’aquestes dades ha de tenir un doble objectiu. Per una banda, detectar punts de millora. Per un altre banda, han de respondre a un propòsit concret. És a dir, ha de ser d’utilitat per a la pròpia persona treballadora i l’equip per tal de millorar l’atenció i que les persones ateses se n’acabin beneficiant. En cap cas se n’hauria de fer una lectura diferent d’aquesta, ni per part de l’empresa ni per part del treballador o treballadora.
Dit això, considerem que el principi de confidencialitat al què nosaltres ens devem vers les persones que atenem en la nostra tasca diària també l’ha de promoure l’empresa vers als seus treballadors i treballadores. No hi ha dubte que hi ha molta feina a fer en aquest sentit i és un punt important a millorar. Us volem fer saber que des del Comitè hem elaborat un comunicat que esperem arribi a les instàncies adients i confiem que en un termini adequat de temps veiem algun canvi en aquest sentit.
Per tal de vetllar per la confidencialitat d’aquestes dades una solució seria que els equips directius les encriptessin evitant donar la informació nominal. Sabem que hi ha equips directius d’Atenció Primària que ja apliquen mesures d’aquest tipus per evitar situacions com la què ens trobem en el dia a dia.