Rebuig de tractament i/o proves (II)

82seguretatpacientEl dret d’autonomia reconeix a la persona la capacitat per prendre decisions, i que sigui ella mateixa la que determini quin és el seu bé.

Si es considera a priori que la persona atesa és competent i, per tant, no és candidata a una incapacitació, s’ha de respectar el dret a exercir la seva autonomia i, en conseqüència,  s’ha de respectar la seva decisió a rebutjar el tractament en concret que es planteja.

En darrer lloc és important registrar en la història clínica totes les actuacions que s’estan portant a terme,  deixant constància escrita de qualsevol intervenció a fi de demostrar, si cal, que l’actuació professional ha estat correcta.

És important assegurar-nos que el o la pacient a adoptat la decisió lliurement, amb tota la informació necessària i pertinent, ponderant riscos i beneficis. Finalment, cal valorar que l’elecció és coherent amb el seu concepte de qualitat de vida.

Si compleix aquets requisits, considerarem la seva opinió vàlida, i respectarem el seu dret d’ autonomia.

Això però, no ens eximeix d’esbrinar quins són els motius pels quals rebutja el tractament i/o proves i podem seguir treballant el tema amb la persona pacient. Entenem que aquesta no es nega a rebre atenció mèdica, sinó que mostra rebuig cap un procediment invasiu en concret. Haurem de tenir en compte també que se li ha d’explicar i tornar a preguntar cada vegada que es repeteixi una situació semblant ja que pot canviar d’opinió.

________________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s