Retirada d’un diagnòstic rellevant de la Historia clínica a petició de la persona pacient  

116confidencialitat

  • Fins a quin punt es pot retirar un diagnòstic rellevant, tot i que el/la pacient ho demana?

El dret de rectificació o cancel·lació de dades, en l’àmbit de la salut, es limita a aquells casos en que les dades en qüestió siguin errònies i inexactes. Només en aquests casos el/la pacient te el dret de demanar-ne la retirada o cancel·lació. El dret de rectificació o cancel·lació no es un dret absolut ni il·limitat.

  • Fins on arriba el dret de l’usuari en aquest aspecte?

Aquest dret del i de la pacient té un límit sempre que el fet d’eliminar una determinada informació comporti riscos per a ell o ella mateixa o per a terceres persones. Inclús risc per altres professionals, als que la manca d’una determinada informació clínica rellevant podria afectar la seva pràctica clínica i la seva posterior responsabilitat davant el/la pacient.

  • Seria una solució correcta guardar aquesta informació en l’apartat de dades confidencials?

Tenint en compte el que ja s’ha dit, no seria correcte ja que limitaria l’accés a d’altres professionals que atenguin la persona pacient, amb les evidents i possibles conseqüències per ella i per aquests altres professionals.

La demanda per part de un/a pacient de retirada o cancel·lació de dades, ha de comportar sempre una reflexió acurada sobre el cas particular. Reflexió que ha de fer-se tenint en  compte el marc jurídic- legal i també el marc ètic de relació professional- pacient.

Cal sospesar sempre les raons de la persona usuària per fer la demanda. Es possible que el/a pacient no conegui o no sigui del tot conscient de la importància del diagnòstic, ni de les conseqüències que pot comportar el no disposar d’aquesta informació.

Finalment, es necessari alertar al conjunt dels i de les professionals i de l’equip de la necessitat de utilitzar les dades clíniques adequadament en cada cas, sobre tot a l’hora de demanar proves o consultes, i no fer una còpia literal de les mateixes. La historia clínica informatitzada permet seleccionar únicament les dades precises en cada cas, així com reforçar el dret de confidencialitat dels i de les pacients i el deure dels i de les professionals de preservar aquesta confidencialitat.

________________________________________________________________

alertaAquests reflexions són fruit de les consultes que han arribat al CEA sobre dilemes ètics en la nostra pràctica assistencial en l’Àmbit de l’Atenció Primària de Salut.

Aquests comentaris que compartim de manera anònima, pretenem que siguin una eina per facilitar la reflexió ètica en conflictes quotidians en què els i les professionals ens podem trobar, entenent sempre que cada situació és única i particular i que no es pot generalitzar. Així, doncs, volem que serveixi per crear debat des del punt de vista de la bioètica, mai substituir-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s